Vraagsturing en innovatie in de zorg

Thema's:

De Toekomst van de zorg

"Verleden heb je, toekomst moet je maken" (Marc Andries)

De gezondheidszorg verandert in sneltreinvaart. We hebben andere opvat­tingen over wat goede zorg is. Niet meer alles overnemen, maar mensen zoveel mogelijk vanuit hun kracht laten leven. Inzetten op positieve gezondheid in plaats van de ziekte als uitgangspunt. Moderne technologie geeft nieuwe mogelijkheden om zelfstandig te leven.

Intussen vergrijst de bevolking en doen veel meer mensen een beroep op de zorg. Zij krijgen hun zorg voortaan thuis, in hun eigen huis en buurt. Nogal wat cliënten willen eigen regie en zelfstandigheid. Wat betekent dat zorgvoor­zieningen steeds meer ‘op maat’ moeten werken.

Actief meedoen in de samenleving kan alleen als de zorg uitgaat van persoonlijk dagritme van mensen. Maar ook mensen die kwetsbaar zijn en 24-uurszorg krijgen, hebben behoefte aan welzijn, eigen bezigheden en een waardig bestaan.

Dit is een flinke uitdaging voor cliënten, professionals en zorgorganisaties. Vooral als de middelen beperkter zijn dan de groei aan zorg en complexe problematiek. Maar liefst ⅔ van de zorgprofessionals heeft (vaak) last van tijdsdruk. Terwijl cliënten persoonlijke aandacht en ondersteuning op maat nodig hebben om zelfredzamer te worden.

Wat draagt Artemea bij?

Artemea is een onafhankelijk bureau, gespecialiseerd in vraagsturing, moderne kwaliteitszorg en zelfmanagement in de zorg. Bij ons kunt u terecht voor advisering, ondersteuning, onderzoek en inspiratie. We doen onderzoek en ontwikkelen nieuwe kennis die past bij de tijd van nu en de toekomst. Ons programma ‘Tijd voor zorg, zorg voor tijd’ verbetert de afstemming van zorgtijd op cliënten en maakt tijdsdruk hanteerbaar.

"Luister naar patiënt en laat ons de tijd indelen."

Artikel Algemeen Dagbladartikel (PDF)
Tijd voor zorg, zorg voor tijd. Tijdbesparend werken aan persoonsgerichtezorg.
Auteur: G. Verbeek Publicatie

 Wat zou je doen als je een uur extra per dag had? Deze vraag hebben we gesteld aan voorbijgangers. Bekijk de spontane reacties.

Babbelbox: Wat zou jij doen met één uur extra in de zorg? Thema: Tijd voor Zorg