Met de komst van vaccins is er licht aan het eind van de tunnel. Toch duurt de reis in deze tunnel lang en voor sommigen van ons lijkt het een eindeloze tocht. Veel zorgmedewerkers ervaren tijdsdruk, stress en uitval van collega’s.
Hoe hou je dan je stemming goed en zorg je dat je ruimte houdt? Aandacht voor je cliënten en je collega’s en niet te vergeten jezelf is heel belangrijk. Maar ook de praktische werkorganisatie en het ‘opschonen’ van je werk. Want zorg geven is in deze tijd meer belastend dan normaal.
Bovenop je dagelijks en normale werkzaamheden komt alle inzet die nodig is om jezelf, je cliënt en je collega’s niet te besmetten. Om te zorgen voor zeer ernstig zieke cliënten, de communicatie met familie, op peil houden van beschermende middelen en nog veel meer. In deze blog bespreken we dan ook het belang van prioriteiten stellen.
Stop met half half, snel snel
Een dienst heeft ook maar 8 uur. Collega’s kunnen uitvallen vanwege ziekte. Dan sta je er met een paar mensen voor. Wat moet je doen als je teveel op je bord hebt liggen? Dat is niet altijd makkelijk te bepalen. Alles lijkt haast te hebben en de neiging is om alles dan half half snel snel toch te doen. Dat loopt op een geven moment fout, omdat je aan de kerntaak niet meer voldoende toekomt. Prioriteiten stellen is nodig om uit de overlevingsstand te komen. Praktisch gezien maak je onderscheid tussen wat echt belangrijk is en wat dringend is.
Belangrijk zijn zaken die in het oog lopen en/of veel mensen treffen. Ben je bijvoorbeeld verpleegkundige op een acute dienst, dan is opvangen van mensen met zeer ernstige en levensbedreigende problemen belangrijk.
Dringend zijn zaken die snel af moeten zijn. Als bijvoorbeeld de voorraad schorten op dreigt te raken, dan moet die meteen worden bijgevuld. Dringende klussen laten zich niet altijd inplannen
Het Zorg4Kant helpt om overzicht te krijgen over belangrijke en urgente taken en keuzes te maken. Deze stap is belangrijk, omdat bij het bepalen van prioriteiten een gedeelde visie nodig is.
Maak het Zorg4Kant in deze stappen1. Bepaal wat belangrijk is vanuit je cliëntengroep 2. Wat leidt hiervan af? 3. Maak jouw overzicht 4. Bepaal wat minder tijd zou moeten krijgen Zoek minimaal 2 punten die je minder kunt doen en minimaal twee die je wilt schrappen. Bespreek het zorg4kant met elkaar in je team. Wat willen jullie uitstellen, korter doen en wat wil je stoppen? Wees niet bang om dingen niet (meer) te doen! Coronatijd dwingt ons eigenlijk om harde prioriteiten te stellen. Dat is heel gezond want daarmee blijf je beter bij de kern van je werk. |